Προφίλ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μικρή ιστορία της paella



 Η ιστορία της paella, του πιο διάσημου πιάτου της Ισπανίας, ουσιαστικά αποτελεί μέρος της ιστορίας της Valencia. Η paella δημιουργήθηκε από τη σύνθεση των υλικών που είχαν στη διάθεσή τους τα χωριά στην περιοχή της Valencia. Στις πλούσιες καλλιέργειες της περιοχής αφθονούσαν τα φρέσκα λαχανικά, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εκτροφή κοτόπουλων και κουνελιών αλλά και την ύπαρξη ορυζώνων στην περιοχή, δημιούργησαν τις αναγκαίες συνθήκες για τη δημιουργία αυτού του πιάτου. Τα θαλασσινά και τα ψάρια προστέθηκαν αργότερα, στις παραθαλλάσιες περιοχές της Ισπανίας, όπως και το ελαιόλαδο, στη ζώνη που βρέχεται από τη Μεσόγειο.  Παρόλο που υπάρχουν πολλές διαφωνίες για το ποιά είναι τελικά η αυθεντική συνταγή της paella, γεγονός είναι ότι επειδή ακριβώς ήταν ένα λαϊκό πιάτο, κάθε περιοχή μαγείρευε το πιάτο ανάλογα με τα υλικά που είχε στη διάθεσή της.
Το όνομά της η paella, το πήρε από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρευόταν και από το οποίο και καταναλωνόταν από όλη την οικογένεια. Η paella ή paellera επρόκειτο για ένα τηγάνι, όχι πολύ βαθύ και διαμέτρου τουλάχιστον 30 cm, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το χερούλι και είχαν προστεθεί δύο χειρολαβές δεξιά και αριστερά.
Σήμερα, μπορεί κανείς ν'απολαύσει την paella σε όλη την Ισπανία, είτε με κοτόπουλο και λαχανικά, είτε με θαλασσινά, είτε με συνδυασμό και των δύο κρεάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου